2 години гаранция
skara.bg
bgenru

ИНСТРУКЦИИ И СЪВЕТИ

1. ЗА БАРБЕКЮТО

Един от основните компоненти на барбекюто е самата скара. Барбекюто е метод на готвене, който е накарал много хора да го заобичат поради начина на приготвяне на месата, домашните птици, морските храни и зеленчуците, превръщайки ги в едно невероятно ястие. Ето и някои аргументи, защо трябва да заменим пърженето с печене:

Недостатъци на пърженето

Когато храните се пържат, те поемат много мазнина. Когато се консумират такива храни, естествено се повишава нивото на холестерол в кръвта. Високите нива на холестерол представляват големи рискове за нашето здраве. Артериите се запушват с течение на времето, което пречи на гладкото протичане на кръвта и повишава кръвното налягане. Високите нива на холестерол , също увеличават риска от инсулт, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Пържените храни водят до увеличаване на калорийният прием и наддаване на теглото. Други продукти, като зеленчуците, губят голяма част от влагата и витамините си, когато са пържени. Това се дължи на изключително високата температура на загрятата мазнина. Пържените храни са по-трудно смилаеми и оказват по-голям натиск върху храносмилателните органи. Това води до заболявания на храносмилателния тракт и изостря условията за поява на заболявания на стомаха и жлъчката. Здравословната алтернатива на пърженето е печенето.

Ползи за здравето от печенето и в частност от печенето на скара

Храната приготвена на скара има намалено съдържание на мазнини, тъй като мазнините се топят, когато храната се готви. Това води до здравословно приготвена храна с ниско съдържание на мазнини и калории, което помага на регулирането на теглото и поддържането на добро здраве. Намаленият прием на мазнини води до понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Здравословните нива на холестерола предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания, инсулта, високото кръвно налягане, диабета и подобряват наличието на такива. Печенето гарантира, че ще получите по-голяма част от хранителната и витаминозната стойност от храната си.

Напоследък все повече се препоръчва маринованото месо, при което се потиска образуването на канцерогенните хетероциклични амини. Те са страничен продукт при печенето на мускулни тъкани на червени меса, на птиче месо и на някои видове риба. Според Американския институт за ракови изследвания, мариноването на месото може да предотврати появата на тези амини до 92-99%.

ВРЕДИ ОТ НЕПРАВИЛНО ПЕЧЕНЕ НА МЕСО СЪС СКАРА НА ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА

Две са основните причини, поради които печенето на месо на скара с дървени въглища може да бъде вредно:


В действителност, изследователи от Националния онкологичен институт са идентифицирали 17 различни хетероцилични амини, които са резултат от готвене на „мускулести меса“ и че те могат да представляват риск от рак. Проучванията също така показват повишен риск от рак на дебелото черво, панкреаса и рак на млечната жлеза, свързани с високия прием на пържени или печени на дървени въглища меса.

Микроскопичните парченца от полиненаситени мастни киселини, изпускани в атмосферата при печенето на месо на дървени въглища, помагат за замърсяването на въздуха. В Канада дървените въглища са ограничен продукт съгласно Закона за опасните продукти. Според канадското министерство на правосъдието, дървените въглища които се внасят и продават в Канада, трябва да бъдат обозначени с етикет с предупреждение за потенциалните опасности от продукта.

Въпреки опасностите, които крие печенето на дървени въглища здравните специалисти препоръчват печенето като здравословен начин на готвене, ако е направено по правилния начин. Затова е измислена тръбната електрическа скара. Нали не сте виждали кебапчийници да работят с други скари различни от тръбните?!

ЗАЩО ИЗБОРЪТ НА ДОМАКИНСКА СКАРА ЗА ПЕЧЕНЕ НА МЕСНИ ПРОДУКТИ Е ТРУДЕН И КАК ДА ГО НАПРАВИМ ПО ЛЕСЕН

Три са основните причини, които правят избора на скара труден:
В началото искаме да обърнем внимание, че в материала става дума за скара за печене на месни продукти, а не за „вълшебен“ мултифункционален уред, който може всичко (да пече сандвичи, палачинки, зеленчуци и пр.). Това внушение правят производителите на редица вносни уреди с плочи от керамика или с тефлоново покритие, които в България попадат в групата на скарите, но това са умели маркетингови трикове, на които лесно се поддават млади потребители, които се възхищават на възможностите да им бъдат полезни при приготвянето на закуски за децата си. Когато обаче решат за си изпекат месни продукти, идва разочарованието. С повечето от тези скари каквото и да правиш най-много да изпържиш месото в собствен сос, а мазнините изобщо не стигат до отворите в средата на плочата, а загарят под пържолата. Единственият им плюс е добрия дизайн.

Тези уреди са проектирани от народи с други култури, различни от нашата. Те наистина са предназначени за печене на продукти различни от месните. Печенето на пържоли и др. продукти от месо те правят на открито на скари с дървени въглища наречени барбекюта, на които няма терморегулатори, ключове и лампи. Нали сте ги виждали по филмите, а и не само там. Напоследък те навлязоха и на нашия пазар, но в нашите условия могат да се използват само на открито, а за апартаментите е нужна качествена електрическа скара.

Скарите, които могат да изпичат качествено месни продукти са два вида:
Тъй като не можем да повлияем на причините за трудния избор на скара по т.1 и т.2, в следващата част на нашия материал ще се опитаме да изясним по-подробно т.3, с което да обогатим познанията Ви и споделяйки нашия опит, да помогнем за формирането на правилни критерии при избора на този необходим за всяко домакинство уред.

Преди да започнем производството на нашите скари, трябваше да изпълним две много важни задачи: Първо – да се запознаем задълбочено със съвременните норми и регламенти за съответствие на този вид продукт с европейското законодателство. Второ – да проучим подробно пазара на скари в Европейската общност, част от която е и България. След изпълнението им ние определихме следните водещи критерии при производството на скарите, които 100% бяха реализирани:
Ето как реализирахме горните критери:
 1. Кои са основните недостатъци на масово произвежданите скари и как са преодоляни?
  • 1.1. Падане на покритието и ръждясване на корпуса и тръбните нагреватели. Изработихме изцяло скарата от неръждаема благородна стомана, включително и крепежните елементи, при което не се отлага ръжда и боя в изпечените продукти, което я прави изцяло съответстваща на санитарно-хигиенните изисквания и с висока устойчивост при експлоатация.
  • 1.2. Чести дефекти в електрическата част – прегаряне и прекъсване на спиралния реотан; прекъсване на връзките на захранващия кабел с щепсела и нагревателите; бързо износване на щепсела и пробиви в захранващия кабел. Всички електрически елементи, които влагаме в скарата са с възможно най-високо качество (спирален реотан от шведската фирма КАНТАЛ, марков захранващ гумиран термоустойчив кабел с гъвкави медни проводници, порцеланови лустер клеми, които издържат на висока температура и осигуряват солидно закрепване на проводниците, специални кабелни накрайници предпазващи краищата на проводниците от нараняване и прекъсване при осъществяване на връзките, марков професионален гумиран щепсел с удобен захват, който осигурява безпроблемно включване и изключване на скарата, без да е нужно да се издърпва чрез захранващия кабел).
  • 1.3. Чупене на керамичната изолация в тръбните нагреватели, при което се получава късо съединение на спиралните реотани и се прекъсват. За избягването на този проблем влаганите керамични елементи в нашите скари се доставят от най-добрия български производител след множество предварителни тестове.
  • 1.4. Бавно или прекалено бързо изпичане на продуктите. Преобладаващият недостатък на предлаганите на пазара скари е бавното изпичане. Основната причина за това е, че те са компактни, олекотени, с привлекателен дизайн, но имат нежни реотани и за да бъдат защитени от прегряване са оборудвани с евтин терморегулатор, който ги изключва (дори когато са на МАХ) точно тогава, когато е нужна мощност за да изпичат, а не да изсушават продуктите. За да бъдем коректни трябва да отбележим, че на пазара вече има вносни аналози с добро качество, но на цени в пъти по-високи от нашите. За избягването на този недостатък ние проведохме множество тестове и изчисления за да постигнем оптимално съотношение между работната площ и мощността на скарата, които трябва да съответстват на европейските регламенти. Наред с това елиминирахме всякакви ненужни терморегулатори, ключове и лампи, които намаляват коефициента на полезно действие и усложняват поддръжката и почистването и. Така скарата бързо загрява и поддържа стабилна работна температура директно от тръбните нагреватели, необходима за качествено и бързо изпичане на продуктите. Не прегрява тъй като се използва, когато продуктите са върху нея и когато изпичането им приключи тя се изключва.
  • 1.5. Неравномерно загряване на работната повърхнина. Този недостатък обикновено се получава при скарите с плочи, които са разположени върху нагревателя. Частта върху него е с по-висока температура от останалата. Решението на на този проблем при нас е постигнато чрез пропорционално разпределение на спиралния реотан във всяка от тръбите, чрез което се постига равномерна температура на цялата повърхнина.
  • 1.6. Недостатъчна работна площ. Нашата скара има универсален размер на работната площ позволяващ изпичането на достатъчно продукти с едно зареждане, както и на по-големи цели продукти (напр. риба) без да е нужно да бъдат разделяни на по-малки части за да се съберат върху нея.
  • 1.7. Силно димене при печенето. Нормално е при печенето на месни продукти на скарата да се отделя дим и аромат на печено, в което няма нищо лошо, дори напротив. Нали при масови тържества на открито аромата от скарата привлича най-силно клиентите и се вият опашки край тях. Не е нормално, когато мирише на изгоряло и димът е прекалено голям. Това най-често се дължи на следните причини: непочистена и пълна с мазнина тава под нагревателите; непочистени и обилно натрупани с нагар нагреватели; малко технологично разстояние между нагревателите и тавата. При нашата скара всичко това е строго съобразено и този проблем не съществува. Освен това, както отбелязахме по-горе материала, от който са изработени тръбните нагреватели е неръждаема благородна стомана, която не задържа нагар смесен с ръжда и когато при работа се образуват налепи, те лесно се почистват от гладките повърхности на тръбите.
  • 1.8. Залепване на материалите върху нагревателите. Това е характерен проблем при почти всички скари – с плочи и с тръбни нагреватели, но с тази особеност, че при скъпите тефлонови плочи и при скъпите неръждаеми тръбни нагреватели залепването е незначително и лесно се почиства. Затова нашите скари са изработени от най-добрите материали.
 2. Да бъдат надеждни и безопасни при работа. За да изпълним това условие произвеждаме скарите от най-висококачествените материали при умело съчетаване на високотехнологични машинни операции (лазерно рязане и сгъване на детайлите) с квалифициран ръчен труд. Всяка скара преминава през строг качествен контрол и е придружена от надлежна търговска документация.
 3. Да бъдат лесни за обслужване и почистване. Нашите скари са с изчистени форми, без излишни ключове, терморегулатори и контролни лампи, имат гладки и равни повърхности, подвижен капак и подвижна тава за отработената мазнина, което ги прави изключително лесни за обслужване и почистване.
 4. Да бъдат икономични при консумацията на електроенергия. Изпълнението на този критерии постигнахме чрез правилното съотношение на мощността и работната повърхнина, при което скарата изпича по-бързо продуктите и консумира по-малко електроенергия.
 5. Да имат привлекателен съвременен дизайн. Всеки може да се убеди сам в резултатите от изпънението на този критерий.
 6. Да постигнем такова качество, потвърдено със сертификат, което да ни позволи да задоволим нуждите на потребителите от домакинска скара за много дълъг период от време, а не само за периода на гаранцията. Произведохме професионален домакински уред отговарящ на всички критерии, които по-горе описахме, с високо европейско качество, потвърдено от нотифициран орган ЦИЕС (Център за Изпитване и Европейска Сертификация – www.ctec-sz.com), чрез издаден Сертификат № LVD-14-000-(2-14-877)-025. Както знаете качеството си има своята цена: ниското – ниска, а високото – висока. Някой беше казал, че евтиния автомобил е средство за придвижване, а не кола и в тази връзка ние смятаме, че евтината скара е средство за печене на продукти, а не е скара.

В нашата работа не забравяме мисълта на Платон „Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха – да се опиташ да угодиш на всички!“ и нямаме очакване, че всички ще харесат нашия продукт. Но бихме се радвали, ако спечелим доверието на повече клиенти и знаем, че няма да ги разочароваме, защото смело можем да кажем, че в момента предлагаме най-качествените сертифицирани домакински скари на българския пазар.

ЗАЩО ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НАШИТЕ СКАРИ „МИСТЪР ДОРО“?


Затова уважаеми потребители не забравяйте, че приготвянето на здравословна храна допринася за доброто здраве и общото благосъстояние на човека.

Избирайки нашата тръбна ел.скара Вие трябва да се съобразявате с инструкциите и съветите, които по-долу ще прочетете, за да бъде приготвянето на храната удоволствие за Вас.

2. ИНСТРУКЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Уважаеми клиенти, ще се радвате на безопасна и дълготрайна употреба на Вашата скара, ако спазвате следните правила:

3. СЪВЕТИ ПРИ РАБОТА СЪС СКАРАТА, ПОДДЪРЖАНЕ И ПОЧИСТВАНЕ

Едва ли има човек, който да устои на изкушението на примамливия аромат, разнасящ се от заредената работеща скара. Електрическите скари са най-лесни за използване от всички методи за външно приготвяне на храна. Трябва само да ги включите и започвате печенето. С тях приготвяте храната по-спокойно, защото са по-безопасни тъй като няма открит огън или възпламеняеми течности и газове.

Включете и загрейте скарата 5-10 минути преди да започнете да печете. Добре загрятата скара изпича хубаво продукта отвън, като запазва вътрешността му сочна и предотвратява залепването. Дори и при напълно чиста скара, по нагревателите може да полепнат по-крехките меса без тлъстини и други по-фини продукти,затова когато скарата е леко загрята, я намажете с тампон от кухненска хартия напоен с предпочитана от Вас мазнина или с парче сланина.

Зареждайте скарата с продукти за изпичане, като започвате от предната част на работната повърхност към задната част. Така няма да Ви пари на ръцете излъчваната топлина.

При старателно поддържане и почистване Вашата скара ще се запази дълго в добро състояние и ще работи. Най-важната особеност на тази скара е това, че тя изцяло е защитена от корозия, чрез използането на викококачествени неръждаеми материали. Това неимоверно облекчава дейностите по нейната поддръжка. При експлоатацията на Вашата скара е възможно работната повърхнина да промени малко първоначалния си цвят от викоката температура, но това е нормално и не се отразява на работата.

Конструкцията на скарата позволява лесно почистване. Най-замърсяващият се детайл-тавата за мазнини се изважда от конструкцията и може да се измие под течаща вода с домакински препарати като всеки друг домакински съд или в миялна машина. По същия начин се почиства и капака на скарата, който се отделя от корпуса. Тръбните нагреватели се почистват грубо с приложената в комплекта почистваща хромникелова шпатула(може да се използва и телена четка) и след това окончателно с горещ почистващ разтвор от домакински препарати, пластмасова четка и почистваща кърпа. Препоръчваме използването на аерозолни почистващи препарати широко разпространени в търговската мрежа, с които се напръсква повърхността, изчаква се според указанията на етикета и се забърсва с домакински гъби и микрофибърни кърпи.

Недопустимо е почистването на тръбните нагреватели с течаща вода или чрез накисване, както и подсушаването им чрез включване в ел.мрежата!

4. ЕКОЛОГИЯ - ГРИЖА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Уважаеми потребители, съдействайте за опазването на околната среда и на ресурсите като предавате опаковките и изхабените уреди в пунктовете за вторични суровини.

Не изхвърляйте в кофите за битови отпадъци !!!